Alınan herhangi bir ürünün iade edilmesi durumunda kesilen faturaya iade faturası adı verilir. Müşteri tarafından satın alınan herhangi ürün hepsi veya birkaçı olarak iade edilebilir. Ürünü satın alan müşteri ürünün belirli bir kısmını da iade edebilir. İade faturası gerektiren bu işlem iade edilen ürün ve iade edilen ürünün oranı esas alınarak düzenlenir. Yanlış fatura kesimi yapıldığı zaman iade faturasında düzenleme gerekli olur.
Ortaya çıkabilecek herhangi hata durumunu düzeltmek adına hazırladığınız iade faturasından sonra ürünü iade etmeniz ve faturayla birlikte yeniden işlemi başlatmanız tavsiye edilir. Satış işlemini doğru faturayla yapmanız iade faturasını geri almanız ile tamamlanır. İade edilen ürüne ait fatura ürünün üretimi, satışı ve tedarik edilmesi durumunda düzenlenemez.
Alıcı tarafından düzenlenen fatura çeşidi alıcı ürünü satın aldıktan sonra herhangi bir sebepten dolayı iade etmesi durumunda kesilebilir. Ürünün kabul edilmediği ve ürünün iade edilmek istendiği durumlarda bu işlem gerçekleştirilir. Ortalama olarak 10 parça eşya alan müşteri eşyanın 7’sini iade edebilir. Bu durumda iade faturası düzenlemeniz ve iade belgeleri ile birlikte iadeyi kesinleştirmeniz gerekir. İade faturası düzenlenirken gerekli bilgiler yer alır. Bu bilgiler şu şekilde sıralanır:
- Faturada yer alan tarih ve seri numarası,
- İade işleminin gerçekleşeceği ürünün miktarı,
- İade edilen eşyanın fiyatı,
- İade edilen eşyanın birim tutarı.
E Arşiv iade faturası nasıl kesilir?
İade durumunda fatura kesilmesi gerekir. İade fatura işlemini yaparken satış faturası koçanı ya da e faturaya ihtiyaç duyulur. İade faturasının ortaya çıkan herhangi bir koçanı bulunmaz. Maliye Bakanlığı ya da noter onaylı iade faturasının olması gereklilik gösterir. Oluşturulan faturanın üzerinde iade faturasıdır yazısı yer almalı ve buna bağlı olarak hazırlanmalıdır. Alıcı satıcıya yönelik olarak iade faturası düzenleme işlemini yapar. Bu faturada yer alan ürünün fiyatı satış sırasında düzenlenen ürün fiyatıyla aynı olur.
Satın alınan fiyat ile düzenlenen faturadaki fiyatın aynı olması gereklilik gösterir. Aksi halde iade işlemi yapılamaz. Satın alınan eşyaların bir bölümü iade edilecekse satış faturasında yer alan birim fiyatı baz alınır. İade edilecek kısmın karşılığı hesaplanarak uygun şekilde not alınır. Karşılık olarak ortaya çıkan fiyatın iadesi yapılır. Bu koşulları yerine getirerek iade faturasında yer alan koşulları sağlayarak iade faturası oluşturabilirsiniz.
Açık ve kapalı olarak düzenlenebilen fatura çeşidi alıcı ve satıcı arasındaki ilişkiye bağlı olarak tercih edilebilir. E arşiv olarak iade faturası kesim işlemi yapılabilir. E arşiv fatura kesim işlemi yaparken iptal ve iade işlemlerini 7 gün içerisinde tamamlamanız gerekir. 7 günün ardından yeni bir fatura oluşturabilirsiniz. E arşiv fatura süreleri e arşiv portalında ekrana yansır. Bu alana giriş yaparak e arşiv iade faturası kesimi işlemini tamamlayabilirsiniz. E arşiv iade faturası kesimi yaparken belge işlemleri-fatura oluştur bölümüne tıklamanız yeterli olur. Karşınıza çıkan ekranda yer alan formu fatura tipi alanında iade seçeneğini seçerek doldurabilirsiniz.
Kimlik bilgilerinizi girerek otomatik olarak doldurma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Formu takiben iadeye konu olan fatura bilgileri alanına geçiş yaparak satır ekle diyebilir, ürüne ait bilgileri bu alana ekleyebilirsiniz. Sayfanın alt bölümünde yer alan mal hizmet bilgileri alanında tekrar satır ekle yapmanız gerekir. İade edeceğiniz ürünü ve bilgileri bu alana uygun bir şekilde girebilirsiniz. Oluştur butonuna tıklayarak e arşiv faturasını düzenleyebilir ve oluşturabilirsiniz. İmzasız olarak iade faturasını bu alandan görüntüleyebilirsiniz. Onay alma işlemi sırasında SMS kodu ile birlikte iade faturası onayını alabilirsiniz. Onaylanan e arşiv faturasının çıktısını alarak iadenizi uygun bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
İade faturası süresi ne kadardır?
İade faturasını oluşturmak için belirli bir süreye ihtiyaç duyulur. Sürenin aşılması durumunda iade faturası oluşturulamaz. Kesilen fatura sistem tarafından otomatik olarak onaylanır. 7. günün sonunda onaylanan fatura herhangi bir sebepten dolayı iade edilemez. İade etmek istediğiniz ürünler için iade faturası süresi satış faturasının kesildiği günden itibaren 7 gün olarak yer alır. 7 gün içerisinde iade faturası oluşturabilirsiniz.
E fatura kullanarak iade yapmak istiyorsanız iade süresi kapsamında iptal ve itiraz portalını kullanabilirsiniz. Bu portal üzerinden 8 gün içerisinde iade faturası düzenleyebilir, iade işleminizi başlatabilirsiniz. Sistem üzerinde yer alan onay ve iptal işlemlerini takip ederek gerçekleştirebilirsiniz. Ticari e faturalar için ortalama olarak 8 gün içerisinde red uygulama yanıtı gelir. Red yanıtı için verilen süre aşılması durumunda işlem yapılması mümkün olmaz.
Sistemde yer alan e fatura kapsamında alıcı yetkili olmaz. Gönderici kişi portal üzerinden iptal işlemini gerçekleştirebilir. Alıcı iade faturasını teslim aldıktan sonra muhasebe kayıtlarından çıkarabilir. Noter ya da web sistemiyle itirazda bulunabilir. E arşiv iade faturası sistemi üzerinde yer alan işlemler birkaç adımda tamamlanır.
Hizmet iade faturası nasıl kesilir?
Hizmetin iadesi yapıldığı durumlarda iadeyi gösteren faturanın oluşturulması gereklilik gösterir. Hizmet iadesi gerçekleştirirken hizmete dair faturanın düzenlenmiş olması ve bu faturada bedelin yer alması önemlilik taşır. Faturada bedelin olması iade faturası düzenlemenizi mümkün kılar. Hizmete dair iade faturasının kesim işleminin yapılması için fatura koçanı ya da e fatura uygulamasının kullanılmış olması gerekir. Maliye Bakanlığı ve noter onaylı olarak bu koçanın yer alması önemlilik taşır.
Fatura üzerinde iade faturasıdır şekilde yazı olması ve herhangi fiyattan satın almışsa iade tutarının da o fiyattan olması gerekir. Kısmi iade yapılacaksa iade faturasında kısmi fiyatının dikkate alınması önem taşır. Açık ve kapalı olarak kesim yapabilirsiniz. Faturayı kesme işlemini yapacak olan kişi e arşiv, e fatura portal gibi sistemler üzerinden işlemlerini tamamlayabilir. Özel entegrasyona sahip yazılım programları da bu işlem için tercih edilebilir. İade işlemi yapmak istediğiniz hizmet faturası üzerinde gerekli düzenlemeleri yaparak iade oluşturabilir, hızlı bir şekilde iade faturasını tamamlayabilirsiniz. Faturayı elden de kesebilirsiniz.
Hizmet iade faturası satıcı tarafından da kesilebilir. Satıcı tarafından kesilen hizmet iade faturasında satıştan iade faturası denilirken alıcı tarafından gerçekleştirilen faturada alıştan iade faturası ibaresi geçer. Bireysel ve şirket olarak hizmet iade faturasında yararlanabilirsiniz. İade faturası gerçek fatura gibi düzenlenir, ancak üzerinde iade alımıdır ya da iade faturasıdır gibi ibareler bulunur.
İade edilen hizmetin miktarı, fiyatı, birim fiyatı, seri numarası, tarihi gibi bilgiler hizmet iade faturasında yer alır. Hizmete dair oluşturulan faturaya hizmet faturası denir. Hizmet gider iade faturası hizmete dair olarak oluşturulan hizmet iade faturası adı altında yer alır. İade faturalarının diğer faturalardan farkı bulunur. Hizmet iade faturası ile diğer iade faturaları arasında %18 KDV oranında fark yer alır.
Hizmet iade faturası gerekli adımlara uygun olarak takip edilerek kesilir. Sadece hizmet faturası olduğu için %18 KDV oranıyla gerçekleştirilmesi gerekir. Yapılan hizmete dair olarak oluşturulan hizmet iade faturası iptal edilemez. Temel fatura ile oluşturulan kabul veya ret uygulaması bulunmaz. Sizden gelen hizmet iade faturasını kabul etmek istemiyorsanız aynı tutarda başka yerde faturası kesmeniz gerekir. 7 gün içerisinde hizmet iade faturasını gerçekleştirip oluşturmanız gerekir.